Corona / Covid 19

Vil du godt optage et bedre lån, så er der nogle væsentlige parametre du bør kende til. Først, så kan du adskille lån på to låne-områder. Vil du bede om et nyt lån eller skal du forandre et igangværende lån.

Selv hvis du er abonnementschef, så er det de samme forhold, der påvirker din låneevne. Medmindre du er konge, så er det udregning og former. Det vil sige at banken er græskkatolsk om du fremstår tryghedsskabende eller har evnet at spare op eller leve kun af pasta i 8 år. Der er via lovgivning givet nogle spilleregler, som låneudbyderne skal arbejde inden for. De kan altså ikke vælge at bevilge et lån, bare fordi du fremstår som en flink person. Hvad enten du vil låne til en Seat, Alfa Romeo eller sågar skejser til ren forsødelse, så fremt du vil flytte til langeland og slå dig ned.

Hvis du gerne vil låne til en bolig, så er din årsindkomst afgørende, hvorimod din eksisterende opsparing er mindre afgørende. Hvis du allerede bor i ejerbolig, så er det din totale kredit værdighed, som er relevant. Du skal have in mente, at banken skal have stillet sikkerhed. De krav, som banken skal overholde, er lavet for at give dig som låntager et sikkerhedsnet så, at du ikke krakker. Hvis du skal låne til fritidsforbrug, så kan alle danskere låne op til 250.000 kr. hvis du ellers er gældsfri. En bil taber ulig en bolig værdi hurtigt, og så er der øget risiko for låneudbyderen.

Når du er til bankmødet og får et nej fra rådgiveren, så bør du aldrig opfatte afslaget, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters tolkning af kravene kan være noget anderledes, hvilket kan være kritisk. Du kan også bede om at vide, hvorledes du kan forbedre dine kreditværdighed. Skal du fx have en større opsparing, få en lønstigning eller bruge en ny lånemetode?

Efter du har fået bevilget lånet, så skal du bare underskrive tilbuddet. Men også her skal du være gevaldig påpasselig. Gennemlæs det med småt, for der kan være vigtige ting, som du bør stille krav om. Gå på jagt på internettet, fx mysearch.dk og borsen.dk, og læs historier om hvilke gebyr og tinglysningsafgifter du kan presse banken på i forhandlingen. Banken tager sig godt betalt for at lave lånet til dig.

Når lånet er tildelt, skal du have dem overført til din konto. Der går oftest ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en campingvogn, så er det essentielt, at du ikke bruger lånet på andet end det, der står skrevet i aftalen. I tilfælde af, at du vil købe noget andet skal du have et skriftligt samtykke om dette.